Czym różni się pasza pełnoporcjowa od paszy uzupełniającej?

Zdrowie zwierząt hodowlanych to jeden z najistotniejszych warunków otrzymania jakościowych spożywczych produktów odzwierzęcych takich jak mięso, jaja czy mleko. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie zasad dotyczących zbilansowanej diety w żywieniu zwierząt. Warto więc znać różnicę między dostępnymi na rynku paszami pełnoporcjowymi, a uzupełniającymi, aby świadomie wybrać właściwy rodzaj pokarmu.

 

Co to jest pasza pełnoporcjowa?

Pasza pełnoporcjowa, zwana inaczej paszą pełnodawkową, to karma przeznaczona dla zwierząt hodowlanych, którą wykorzystuje się do bezpośredniego skarmiania zwierząt. Skład pasz pełnoporcjowych stosowanych w określonych porcjach odpowiada bowiem dziennemu zapotrzebowaniu na określone składniki odżywcze danego gatunku, w określonym wieku lub w zależności od przeznaczenia chowu (np. krowy mleczne czy kury nioski). Pasze pełnodawkowe zawierają w sobie treściwe i objętościowe składniki odżywcze, co zwalnia gospodarzy z samodzielnego przygotowywania mieszanki zgodnych z zaleceniami dotyczącymi dawek pokarmowych i przeliczania składników odżywczych.

 

Kiedy stosować mieszanki uzupełniające?

Oferując pasze dla bydła w woj. wielkopolskim, mieszanki uzupełniające zalecamy podawać zwierzętom hodowlanym w sytuacji niedoborów na poszczególne składniki pokarmowe. Pasze te charakteryzują się bowiem znaczną zawartością określonych mikro- i makroelementów, witamin oraz minerałów. Mieszanki uzupełniające nie mogą więc stanowić podstawy diety zwierząt hodowlanych, ponieważ nie są w stanie w pełni zaspokoić ich potrzeb żywieniowych. Pasze uzupełniające powinny być stosowane razem z innymi paszami, zawsze w odpowiedniej proporcji. Tego rodzaju mieszanki pozwalają natomiast na przygotowanie zbilansowanej porcji pożywienia bezpośrednio w gospodarstwie.