Jak zabezpieczyć sianokiszonkę?

W rolnictwie wykorzystywane są dziś różne sposoby na wytwarzanie i przechowywanie pasz, które mają wpłynąć na chów zwierząt i zmniejszyć związane z tym koszty. Jednym z produktów często wykorzystywanych w gospodarstwach rolnych jest sianokiszonka. Jednak, aby zachowała ona swój skład i była gotowa do użycia, należy ją odpowiednio zabezpieczyć. Na co uważać i o czym należy pamiętać?

 

Sianokiszonka – czym jest?

Sianokiszonka jest to rodzaj paszy, który stosowany jest przez cały rok do karmienia na przykład bydła. Przygotowuje się ją z podsuszanych roślin, na przykład traw z pierwszego pokosu, które zbiera się maszynami i formuje w bele, a następnie przykrywa specjalną folią, która odcina dopływ powietrza. Sianokiszonka ma w sobie od 40 do 50% suchej masy. Można sporządzać ją również w przystosowanych do tego zbiornikach.

Im więcej produktu otrzyma rolnik, tym bardziej zmniejszy koszty karmienia zwierząt. Dobrze przygotowany dodatkowo wpływa na zdrowie bydła, koni i małych przeżuwaczy, gdyż dostarcza im ważnych substancji odżywczych i wpływa na lepsze trawienie. Dla uzyskania jak najlepszej sianokiszonki ważny jest termin pierwszego koszenia, ale również dobranie produktów i akcesoriów do ochrony zielonki. Rośliny powinny być pozbawione nadmiaru wody.

 

Folie zabezpieczające

Producenci akcesoriów rolniczych oferują klientom specjalne folie kiszonkarskie, które wykonane są z bezpiecznych i trwałych materiałów oraz mają odpowiednią grubość i gabaryty. Jest to artykuł, który powinien znajdować się w każdym gospodarstwie rolnym. Wykorzystuje się je również do okrywania pryzm, kopców z bulwami czy wykładania silosów.

Mogą być nawet pięciowarstwowe, co chroni kiszonkę nie tylko przed dostaniem się powietrza, ale również wody i przed zmiennymi warunkami pogodowymi. Jest idealną barierą dla promieni słonecznych i chroni przed ulatnianiem się dwutlenku węgla. Charakteryzuje się odpornością na uszkodzenia mechaniczne, nie pęka i nie kruszy się, jest też rozciągliwa, co ułatwia jej montaż.