Najważniejsze aspekty żywienia bydła typu mlecznego

Żywienie bydła typu mlecznego musi być odpowiednio zbilansowane, aby móc liczyć na duże ilości mleka, które będzie smaczne i pełne składników odżywczych. Jakie aspekty odgrywają w tym przypadku absolutnie kluczową rolę?

 

Czynniki wpływające na żywienie zwierzęcia

Każdy hodowca musi pamiętać przede wszystkim o tym, że sposób żywienia będzie różnił się w zależności od wieku i stanu zwierzęcia. Przykładowo w okresie zasuszenia, czyli około 6-8 tygodni przed ocieleniem się, szczególnie istotne jest zadbanie o żywienie, aby przygotować bydło mleczne do okresu laktacji. Aby jednak dawki pokarmu były odpowiednio zbilansowane, hodowcy coraz częściej korzystają z pomocy doradców żywieniowych, którzy wskazują, jakie objętości składników pokarmowych są niezbędne w danym okresie i jak uniknąć niedoborów.

 

Zasady żywienia bydła mlecznego

Pomimo różnych systemów żywienia bydła, wskazuje się na kilka ogólnych zasad, do których warto się stosować. Najważniejsze z nich to:

  • zadawanie wysokiej jakości paszy i to kilka razy dziennie,
  • unikanie podawania nadpleśniałych pasz,
  • prawidłowe mieszanie pasz,
  • stały dostęp do wody oraz lizawek (te ostatnie pozwalają na uzupełnienie niedoborów składników mineralnych).

 

Dobór pasz dla bydła typu mlecznego

Jeśli chodzi o zasady żywienia kilkukrotnie wymieniliśmy pasze, jako kluczowy składnik żywienia tych zwierząt. W praktyce takie produkty mają główne podtypy, czyli objętościowe i ilościowe. Doskonale sprawdzają się także różnego rodzaju dodatki paszowe, dzięki którym bydło typu mlecznego chronione jest przed chorobami, zwłaszcza metabolicznymi. Dobór takich dodatków zależy jednak przede wszystkim od bieżących potrzeb zwierzęcia. Wysokiej jakości pasze dla bydła typu mlecznego mamy także w naszej ofercie.

Prawidłowe żywienie bydła mlecznego to klucz, aby hodowla tych zwierząt była możliwie jak najbardziej efektywna i opłacalna. Dlatego też nie można ignorować takich czynników jak jakość podawanych pasz, gdyż oszczędności i niedopatrzenia w tym zakresie nieuchronnie odbiją się na jakości i ilości mleka.